Manar Moursi

https://studiomeem.me/files/gimgs/th-12_exploded3 (1) - Copy_v2.jpg
https://studiomeem.me/files/gimgs/th-12_1stand2nd_v2.jpg
https://studiomeem.me/files/gimgs/th-12_basement_grndplans_v2.jpg
https://studiomeem.me/files/gimgs/th-12_9forbanda100 - Copy.jpg
https://studiomeem.me/files/gimgs/th-12_sectionsbc.jpg
https://studiomeem.me/files/gimgs/th-12_10_secaa.jpg
https://studiomeem.me/files/gimgs/th-12_groundair2_v2.jpg
https://studiomeem.me/files/gimgs/th-12_FIRST11_v2.jpg
https://studiomeem.me/files/gimgs/th-12_SECOND22.jpg
https://studiomeem.me/files/gimgs/th-12_screens2 - Copy.jpg
https://studiomeem.me/files/gimgs/th-12_perspectiveoptionb - Copy.jpg
https://studiomeem.me/files/gimgs/th-12_perspective.jpg

Located by the seafront in the outskirts of the city, this house sought to examine and re-interpret the idea of screen from its Islamic tradition to a more contemporary vocabulary. Originally, the traditional screen’s two primary purposes were protection from the sun and privacy. In this iteration, the bricks replace the wooden mashrabiya, forming a screen that wraps like a skin around the facade and is perforated in a spectrum which allows varying degrees of light and privacy. Sectional organization allows for users in this multi-family unit designed for one family and its extended members to cohabit and share common spaces, but also maintains privacy for each.

Project Team: Manar Moursi and Hady El Kholy